Pysy ajan tasalla! Lue tuoreimmat blogikirjoitukset.

Huoltovarmuus
missä tietosi sijaitsevat?

 Yrityksen toiminnan keskeytymättömyys on elinehto – ei vain kilpailukyvyn, vaan myös selviytymisen kannalta. Erityisesti digitaalisten järjestelmien aikakaudella yrityksen IT-huoltovarmuus ja riskienhallinta eivät ole vain IT-osaston huolia, vaan koko organisaation strateginen prioriteetti.

Näistä ongelmista selviäminen sujuu paljon helpommin jos varautumista on tehty jo ennen riskien realisoitumista. Ennakoinnin avulla monelta ongelmalta voi välttyä jopa kokonaan!

IT-järjestelmät – yrityksen verenkierto

Monessa yrityksessä tietojärjestelmät ovat kriittinen osa päivittäistä toimintaa: ne ohjaavat tuotantoa, mahdollistavat asiakaspalvelun, varmistavat logistiikan toimivuuden ja säilyttävät tärkeän tiedon. Kun järjestelmät toimivat kuten pitää, niitä ei huomata – ne ovat taustalla, hiljaa ja tehokkaasti. Mutta kun jokin menee pieleen, vaikutukset voivat olla laaja-alaisia ja äkillisiä.

Yksi katkos voi lamaannuttaa koko organisaation. Jos tilausten käsittely ei onnistu, tuotanto pysähtyy. Jos asiakastiedot ovat tavoittamattomissa, palvelu kärsii. Jos laskutusjärjestelmä kaatuu, kassavirta pysähtyy. Tämä tekee selväksi sen, kuinka tärkeää on tunnistaa riskit, varautua niihin ja rakentaa teknologista resilienssiä.

blue white and red abstract painting

Tietoturvasta puhutaan paljon ja sen huomiointi on useimmissa organsaatiossa korkealla prioriteetilla. Tietojen ja laitteiden suojaus, käyttäjähallinta ja käyttäjien tietoturvakoulutus on huomioitu järjestelmien kehityksessä. 

Mutta entä maantieteelliset ja kumppaneihin liittyvät riskit? Niiden painoarvo on noussut, kun epävarmuus maailman tilanteesta kasvaa. Mitä organisaation verenkierrolle tapahtuisi, jos maailmantilanne muuttuisi radikaalisti? 

a person pointing at a map with pins on it

Missä?

Missä kriittinen teknologia sijaitsee – sekä fyysisesti että loogisesti? Missä tukiorganisaatio sijaitsee?

Usein osataan jo varmistaa, että tietoja säilytetään EU:n alueella. Mutta entä teknologia? Mistä käsin sitä kehitetään? Kenen käsissä kehitys on?

black red and white textile

Kuinka?

Kuinka järjestelmä pysyy nykyaikaisena ja kehityksen kärjessä? Onko se yksittäisen toimijan käsissä ja siihen on lisensseillä ostettu käyttöoikeus? Vai onko se pelkästään yritykselle yksinoikeudellä räätäöity kokonaisuus? Vai avoimen yhteisön kaikille kehittämä ratkaisu? 

man programming using laptop

Kuka?

Kuka on kumppanina päivittäisessä työssä ja kehityksessä? Jos yrityksesi on  yksi asiakas tuhansien joukossa, painoarvonne on vähäinen. Jos taas saatte palvelun yhden henkilön yrityksestä, mitä sitten, jos hänelle tapahtuu jotakin? Miten järjestelmä pysyy turvallisena ja nykyaikaisena?

Futural on avoin, paikallinen ja tuettu

Futural-toiminnanohjausjärjestelmä pohjautuu avoimen lähdekoodin Odoo-toiminnanohjausjärjestelmään. Odoolla on yli 12 miljoonaa käyttäjää. Maailmanlaajuinen yhteisö kehittää sitä jatkuvasti ja kehitystä johtaa belgialainen Odoo S. A. Futuralin pohjana on aidosti avoin Odoon Community-versio, jonka käyttämiseen ei vaadita lisenssejä. Ohjelmistokehittäjämme ovat aktiivisia toimijoita Suomen OCA-yhteisössä (Odoo Community Association). Yhteistyössä kehitämme erityisesti Suomen olosuhteisiin tarvittavia toiminnallisuuksia ja koordinoimme esimerkiksi Odoon suomen kielen käännöksiä.


Tärkeiden järjestelmien kanssa kannattaa aina pohtia pitkälle tulevaisuuteen, vähintään viiden vuoden päähän. Ei riitä että käyttöönotossa onnistutaan, vaan ylläpidettävyyden pitää olla niin vakaalla pohjalla, ettei ajan myötä luisuta kaaokseen tai umpikujaan. Meillä on pitkä kokemus Odoosta, ja jaamme sitä osaamista mielellämme. Pystymme neuvomaan miten kannattaa toimia jotta järjestelmä on käyttökelpoinen ja moderni vielä kymmenenkin vuoden päästä. Uskallemme myös sanoa milloin mennään sellaiseen suuntaan, jonka näemme ongelmallisena pitkällä aikavälillä.


Futuralin kaikki ohjelmistokehitys ja tukipalvelut tehdään Suomessa.  Futural-ratkaisut toimivat 100 % uusiutuvalla energialla Verne Globalin konesaleissa Suomen Porissa.



Huoltovarmuus on jatkuvaa tekemistä


Usein huomataan, että IT-järjestelmien kriittisyys realisoituu vasta, kun jotain menee pieleen. Ennakoiva suunnittelu, monitasoinen varautuminen ja jatkuva tilannekuvan päivittäminen auttavat rakentamaan järjestelmää, joka kestää muutoksia – olipa kyse luonnonilmiöistä, kyberhyökkäyksistä tai geopoliittisista kriiseistä.


Futural-toiminnanohjausjärjestelmä on turvallisesti kotimaassa ja omissa käsissä. SaaS-palveluja huolletaan, seurataan ja ylläpidetään ennakoivasti. Varmuuskopiointi, tietoturva ja erilaisiin uhkiin varautuminen tehdään yhteistyössä palvelintoimittajan kanssa. Yhteisöstä saatavat tietoturva- ja käytettävyyspäivitykset ajetaan asiakkaan järjestelmään automaattisesti. 


Haluatko varmistaa, että organisaatiosi prosessit ja tiedot ovat turvallisissa käsissä ja jatkuvuus on taattu? Ota yhteyttä, niin keskustellaan lisää Futural-järjestelmän mahdollisuuksista!



Share this post
Archive