Arvonlisäverotus muuttuu
Mitä se vaatii järjestelmältä?

1.9.2024 Suomen yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Muutos vaikuttaa fyysisiin tuotteisiin ja palvelutuotteisiin, joiden nykyinen verokanta on 24 prosenttia. Tämä täytyy huomioida yrityksen toiminnanohjaus- ja talousjärjestelmässä.

a cup of coffee next to a calculator

Veroprosentin muutos


Veroprosentti muuttuu tavaroilla ja palveluilla, joiden verokanta on nyt 24%.
Käytetty verokanta riippuu tavaran toimitushetkestä, joten 1.9.2024 jälkeen toimitetuilla tuotteilla on sovellettava uutta verokantaa 25,5%.

Mikäli toimitus tapahtuu ennen tätä, voidaan soveltaa verokantaa 24%, vaikka varsinainen laskutus tapahtuisi 1.9.2024 jälkeen. Ennakkomaksuissa voidaan käyttää vanhaa verokantaa, mikäli maksu tapahtuu viimeistään 31.8.2024.

Tarkemmat ohjeet ja esimerkkejä vero.fi

Uusien veroprosenttien käyttöönotto tulee tehdä lisäämällä uusi veroprosentti, sen sijaan että muokattaisiin olemassaolevaa. Olemassaolevan veroprosentin muokkaus vaikuttaisi olemassaoleviin tietueisiin takautuvasti, ja muuttaisi silloin myös historiatiedot virheelliseksi.

Verokantoihin (fiscal position) päivitetään uudet verojen kohdistukset.
Esim. tuotteella oleva 25,5% oletusvero vaihdetaan EU 0% -veroksi, kun myydään EU-maahan.

Tuotteet, tilaukset ja laskut


Koska aiempaa veroprosenttia ei käytetä lainkaan muutoksen jälkeen, on tuotteille joiden oletusveroprosenttina on tällä hetkellä 24%, järkevää vaihtaa viimeistään 1.9.2024 oletusveroprosentiksi 25,5%, jotta uusille tilaus- ja laskuriveille tulee automaattisesti uusi vero.

Futural-järjestelmistä löytyy toiminto, jolla kaikille valituille tuotteille voidaan vaihtaa veroprosentti helposti yhdellä kerralla.

Mikäli toiminta on pääasiassa veronalaista, kannattaa myös koko järjestelmän oletusveroprosentti vaihtaa.

Tilausten joiden toimitus tapahtuu 1.9.2024 jälkeen, tulee käyttää uutta veroprosenttia. Tämä koskee myös jo olemassaolevia tilauksia, mikäli niitä ei toimiteta ennen kyseistä päivämäärää. Samoin näitä tilauksia vastaavien laskujen veroprosentti tulee vaihtaa. Mikäli veroprosentti on oikein tilauksella ennen laskun luontia, laskuriveillä ei veroa tarvitse vaihtaa erikseen.

 Sekä tilauksille että laskuille on lisätty varoitus, joka näytetään, jos järjestelmä tunnistaa että ollaan käyttämässä väärää veroprosenttia.

Ylläpitämämme Integraatiot (esim. Procountor, Netvisor, Paytrail) olemme päivitettäneet tukemaan uutta veroprosenttia, eivätkä ne vaadi asiakkailtamme erityisiä toimenpiteitä. Varmista kuitenkin että myös integroidussa järjestelmässä on lisättynä uusi ALV-prosentti.

Jos tarvitset apua uuteen verokantaan siirtymisessä, esimerkiksi keskeneräisten tilausten päivityksessä, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!

Jaa tämä kirjoitus
Arkisto