Mitä sinä osaat?

Kysymys osaamisesta esitetään usein työpaikkahaastattelussa tai tavatessa uusia ihmisiä. Yleensä tulee lueteltua ne tutkinnot, joita on suorittanut, ja kurssit, joita on käynyt. Jos tapaamasi uusi ihminen on lapsi (tai taitava työhaastattelija), hän saattaa tarkentaa: "Ei, ei, vaan mitä sinä osaat? En ymmärrä tuollaisista maistereista ja tradenomeista. Kerro, mitä osaat!”

Siinäpä onkin hankalampi kysymys: Mitä minä osaan? “Enhän mä nyt oikeastaan mitään erityistä osaa, vaikka olen kouluja käynyt”, on usein vastaus. Se muodostuu sekä suomalaisesta vaatimattomuudesta että sokeudesta hahmottaa omaa osaamista. 

Kyseessä voi olla ajatusvinouma nimeltä “tiedon kirous” (curse of knowledge). Kun ihminen kehittyy ja oppii jotakin uutta, hän unohtaa, että muu maailma ei ole kehittynyt samaa vauhtia. Joku itsestäänselvyydeltä tuntuva asia, jonka omasta mielestä kaikki osaavat, voi todellisuudessa olla erityistaito. Toisaalta myös hiljaista tietoa (tacit knowledge) on vaikea hahmottaa erityisesti omasta osaamisestaan. Hiljainen tieto kertyy usein kokemuksen tuloksena, eikä sitä pysty helposti muotoilemaan sanoiksi. 

Toinen omaa osaamista sokeuttava ajatusvinouma on huijarisyndrooma. Se laittaa ihmisen epäilemään, että hän ei ole niin pätevä kuin muut ajattelevat. Ajatusvinouma voi toki olla kallellaan myös toiseen suuntaan, jolloin ihminen yliarvioi oman tietotaitonsa (Dunning-Kruger-ilmiö). Ei tiedä, että ei tiedä.

Paras tilanne olisi hahmottaa realistisesti omat osaamisensa ja niiden puutteet. Oman itsensä tarkastelu objektiivisesti on vaikeaa, koska mieli on taipuvainen vääristämään asioita. CV on selkeä, koska se sisältää faktat. Mutta mitä ne tarkoittavat? Mitä kaikkea muuta hiljaista ja näkyvää osaamista ja tietoa mukaan on tarttunut matkan varrella? Käy katsomassa lisää ajatuksiani aiheesta Yle Areenassa Futurezone -tapahtumassa.

Osaamista voi tehdä näkyväksi jo opiskelujen aikana. Futural Skills on työkalu, jolla sekä opiskelija että häntä tukevat opettajat ja ohjaajat saavat selkeän kuvan opiskelijan osaamisesta ja sen karttumisesta. Sitä voidaan käyttää myös yrityksen henkilöstön osaamisen kehittymiseen. Tutustu Futural Skills-ohjelmistoon täällä. Jos kiinnostuit osaamisen näkyväksi tekemisestä ja seuraamisesta, ota yhteyttä niin jutellaan lisää.

Karoliina Nisula

on kehityspäällikkö, joka kärsii vuoroviikoin eri ajatusvinoumista

Jaa tämä kirjoitus
Arkisto