Oletin että...
...Cape Racen majakalta tuleva viesti oli epäoleellinen. (Jack Phillips, Titanicin radisti jäävuorivaroituksesta)
... kaikki käyttävät brittiläisiä mittayksiköitä. (Nasan tuhoutuneen Mars Climate Orbiterin kehittäjätiimi, 125MUSD tappiot)
...sinä haet lapset päivähoidosta
...tämä kuuluu projektipäällikön hommiin
Oletus luo aina riskin. Välillä pienemmän, välillä suuremman. Aina ei ole kyse jäävuori-mittaluokasta. Aina riskit eivät toteudu. Mutta jokainen turha työ, virhe ja odottelu on pois hyvästä lopputuloksesta. Puhumattakaan niistä oletuksista, jotka jättävät ongelmia piiloon: Valitaan tekijän tai asiakkaan kannalta keskimääräinen tai huono ratkaisu, koska ei tiedetty, mitä hän oikeasti tarvitsee. Turhaudutaan siihen, että asiat eivät etene, koska toinen osapuoli ei tiedä, että häneltä odotetaan jotakin.
Varsinkin tietojärjestelmäprojekteissa ajetaan usein oletuksien miinaan. Oletetaan, että tekniikka hoitaa homman. Oletetaan, että vanhasta järjestelmästä tulevat tiedot ovat oikein. Oletetaan, että projektinhallinnan työtunnit ovat turhaa kustannusta.
Mistä oletukset syntyvät?
On niin kiire, ettei tässä ehditä jäädä tuleen makaamaan. Aletaan vaan tehdä, kyllä ne asiat siitä suttaantuvat. Joskus tuo toimii, usein ei. Pieni (tai suurempikin) suunnittelu kannattaa aina!
Enpä tullut edes ajatelleeksi kysyä! Oma näkökulma on niin itsestäänselvyys, että muuta ei tule mieleenkään. Ajatukset kulkevat omia, vanhoja ratojaan.
En kehtaa kysyä ja paljastaa, etten osaa tätä. Tai sitten en tiedä, että en tiedä (Dunning-Kruger efekti).
Miten oletuksia estetään?
Kysy, kysy, kysy! Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!Kuuntele, mitä sinulle vastataan. Älä mieti seuraavaa kysymystä. Muotoile vastaus omin sanoin - ymmärsitkö oikein? Väitä vastaan ja perustele. Hyväksy toimivat argumentit.
Kuuntele myös silloin, kun et ole kysynyt.
Kirjoita, piirrä, hahmota. Paperille tai ruudulle. Saat jäsennettyä ajatuksesi näkyviin sekä itsellesi että muille.
Huomaat, että suunnittelu ja pohdinta eivät olekaan hukka-aikaa, vaan antavat sekä selkeyttä että motivaatiota!
Mokaaminen kehittää, olettaminen ei. Onnistua ei voi muuta kuin yrittämällä. Ja kun paljon yrittää, niin tekee väistämättä myös virheitä, mutta niistä oppii. Tärkeää olisi myös oppia olemaan olettamatta. Toisaalta - on olettamisessa hyviäkin puolia.
Onko teillä tarvetta hahmottaa prosessejanne ja nykyistä järjestelmien käyttöä? Ota yhteyttä, niin käydään kokonaisuus yhdessä läpi ja etsitään kehittämisen paikat.
Karoliina Nisula
on kehityspäällikkö, jolla ei aina suju kuten Strömsössä