Sanonta voi päteä kaulaketjuun, mutta ei ihmisten muodostamaan tiimiin. Ihmiset tukevat, täydentävät ja paikkaavat toistensa heikkouksia. Parhaimmillaan he vahvistavat toistensa vahvuuksia. Kun puhutaan yhteisen päämäärän eteen toimivista ihmisistä - jääkiekkojoukkueesta, kuorosta tai työporukasta, tiimin voima ei ole vain lukumäärien voimaa. Se ei myöskään ole latteaa yritysjargonia, vaan syntyy jostain paljon syvemmästä: yhteisestä tavoitteesta, yhteisestä rytmistä, synkroniasta ja yhteen nivoutumisesta.
Olen intomielinen kuorolaulaja. Pysyttelin musiikkiluokalla takarivissä ja kuuntelin kateellisena kauniisti laulavia kavereita. Nyt kun istun kuoroharjoituksissa ja avaan suuni, tuntuu kuin sieltä tulisi koko kuoron täyteläinen soundi. En erota omaa ääntäni vaan viereisten laulajien imussa kuulostan Karita Mattilalta (ainakin minusta tuntuu siltä, ja se on tärkeintä!)
Mitäs sanotte tästä ilmiöstä: joskus lauluissa on tosi korkeita ääniä, joihin me harrastelija-sopraanot emme meinaa yltää. Silloin kuoronjohtaja kehottaa matalia bassoja: "Laulakaa vahva pohja, johon sopraanot voivat nojata." Ja mitä ihmettä: korkeiden äänien laulaminen helpottuu! Miten minun äänentuottolihakseni voivat toimia paremmin, jos joku muu tuottaa omaa ääntään eri tavalla?
Yhteen soittavat tai laulavat ihmiset voivat alkaa hengittää samassa tahdissa ja sydämen syke voi synkronoitua – on kuin ihmiskehot ja -mielet mukautuisivat yhteiseen taajuuteen. Myös aivot voivat toimia synkroniassa (inter-brain synchrony). Kun samaa tehtävää ratkaistaan yhdessä, päästään onnistuneempaan lopputulokseen. Hyvin toimivat tiimit kykenevät päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun paremmin ja nopeammin kuin yksilöt. Tiimissä ei välttämättä ole enempää älykkyyttä tai tietoa kuin yhdessäkään yksittäisessä jäsenessä, vaan tiimi voi hyödyntää kaikkien jäsenten erilaista osaamista ja näkökulmia. Kun jokainen tuo pöytään omat vahvuutensa ja heikkoutensa, syntyy yhteinen panos, joka ylittää yksilöiden rajat.
Mikä sitten laittaa ihmiset puhaltamaan yhteen hiileen? Halu toimia yhdessä ja vastuu. Jotta tiimi voi toimia saumattomasti, jokaisen jäsenen on tiedettävä oma roolinsa ja kannettava vastuu siitä. Jääkiekkojoukkueessa hyökkääjät luottavat puolustajiin ja päinvastoin. Jokainen pelaa omaa paikkaansa, mutta tulee apuun, jos toinen on pulassa. Jos kuorokeikalla joku on poissa, muut sopeuttavat oman äänenkäyttönsä siten, että kokonaisuus on balanssissa.
Vastuun kantaminen ja selkeä roolijako tuovat luottamusta. Se on tiimityön liima, joka sitoo kokonaisuuden yhteen. Liiman yksi tärkeä ainesosa oksitosiini. Se on elimistön luontaisesti tuottama hormoni, joka aiheuttaa hyvän olon tunnetta. Elimistön oksitosiinitasoa lisäävät mm. aktiivinen kuuntelu, epäitsekkäät teot ja yhteinen tekeminen - esimerkiksi yhteiset ruokahetket. Syöminen tuottaa muutenkin oksitosiinia: Hyvä ruoka, parempi mieli! Samaa aiheuttaa musiikin kuuntelu ja tuottaminen. Tässä on taas yksi syy mennä kuoroharjoituksiin!
Anna oma panoksesi tiimille. Saat sen moninkertaisesti takaisin. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa. Arvosta ihmisiä ympärilläsi ja näytä se heille. Oleta muista hyvää. Se peilautuu takaisin itsellesi.
Karoliina Nisula
on kehityspäällikkö ja yksi ääni muiden joukossa.