Kävin taas – ties kuinka monetta kertaa – ITK-konferenssissa, jota on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan. Päivät täyttyivät tapaamisista: uusia tuttavuuksia, nykyisiä kontakteja ja myös heitä, joiden kanssa viimeksi vaihdoin kuulumisia juuri edellisessä ITK:ssa. Koko tapahtuman jälkeen mieli jäi hyväksi – kuten niin monesti ennenkin. Uusien ihmisten kohtaamiset ja uudet aihepiirit virkistivät, mutta myös vanhat tutut ja tuttujen teemojen äärelle palaaminen tuotti lämpimän fiiliksen. Miksi?

Aivot rakastavat yhteyttä
Ihminen kaipaa paitsi tietoa, myös tunnetta siitä, että on osa ryhmää. Fyysiset kohtaamiset tuottavat aivoille oksitosiinia, mikä taas rakentaa luottamusta. Luottamus on yhteisöllisyyden perusta. Kun koemme toisen ihmisen aidosti läsnä olevana ja kiinnostuneena, syntyy kokemus siitä, että oma olemassaolo merkitsee. Tällöin ei vain vaihdeta tietoa – vaan rakennetaan suhdetta, jossa on tilaa empatialle, kuuntelulle ja vastavuoroisuudelle.
Avoin lähdekoodi rakentuu yhteisöissä
Avoimen lähdekoodin yhteisöissä ihmiset eri puolilta maailmaa rakentavat jotain yhdessä – jakavat osaamistaan, ratkaisevat ongelmia, kehittävät toistensa ideoita ja tukevat toisiaan. Näissä yhteisöissä on jotain ainutlaatuista: jokainen voi olla sekä antaja että saaja.
Odoo Community Association (OCA) on avoimen lähdekoodin yhteisö, joka kokoaa yhteen kehittäjiä ja yrityksiä eri puolilta maailmaa kehittämään Odoo-toiminnanohjausjärjestelmää. OCA:ssa ei pelkästään jaeta koodia – siellä jaetaan osaamista, vastuuta ja yhteistä visiota paremmasta ohjelmistosta.

Jokaisella on mahdollisuus osallistua: kehittää moduuleja, raportoida bugeja, tehdä dokumentaatiota tai kommentoida toisten työtä. Yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja siihen ajatukseen, että kun rakennamme yhdessä, rakennamme parempaa kaikille. OCA-yhteisössä kokee konkreettisesti, mitä tarkoittaa kuulua osaavaan, aktiiviseen ja antavaan verkostoon – ja se tuo tekemiseen aivan erityisen merkityksen. Suomen OCA-yhteisö myös kokoontuu yhteen tapaamaan toisiaan ihan kasvokkain - silloin päästään konkreettisesti saman pöydän ääreen.
Tässä ajassa tuntuu välillä, että kaikki on yksilökeskeistä ja virtuaalista. Haetaan omaa hyötyä ja merkitystä. Mutta mitä jos se merkitys löytyykin yhteisöstä ja hyödyn tuottamisesta myös muille?Jos avoin lähdekoodi ja yhteisöllinen toimintatapa kiinnostavat, ole yhteydessä. Tavataan - joko virtuaalisesti tai kasvokkain!

Karoliina Nisula
Kehityspäällikkö työyhteisössä, jota ei vaihtaisi mistään hinnasta